Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015



Ταξινόμηση της τεχνολογίας

Ο άνθρωπος ζει σε τρεις κόσμους: Το φυσικό κόσμο, τον κοινωνικό κόσμο, και τον τεχνολογικό κόσμο ή αλλιώς τον σχεδιασμένο-κατασκευασμένο κόσμο.
Ο φυσικός κόσμος αποτελείται από φυτά και ζώα, από το έδαφος, τον αέρα, το νερό, τη φωτιά- πράγματα που υπάρχουν χωρίς την ανθρώπινη εμπλοκή ή εφεύρεση-.
Ο κοινωνικός κόσμος συμπεριλαμβάνει έθιμα, πολιτισμούς, πολιτικά συστήματα, νομικά συστήματα, οικονομίες, θρησκείες, και διάφορα άλλα πολλά που έχουν επινοήσει οι άνθρωποι για να διαχειριστούν την αλληλεπίδρασή τους ο ένας με τον άλλο.
 Ο σχεδιασμένος – κατασκευασμένος (τεχνολογικός)κόσμος αποτελείται από όλες τις αλλαγές που έκαναν οι άνθρωποι στον φυσικό κόσμο για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και τα «θέλω» τους.
 Όπως δηλώνει το όνομά του, ο σχεδιασμένος κόσμος είναι το αποτέλεσμα (προϊόν) μιας σχεδιασμένης διαδικασίας που μετατρέπει πλουτοπαραγωγικούς πόρους –υλικά, εργαλεία, μηχανήματα, ανθρώπινη παρέμβαση, πληροφόρηση, ενέργεια, κεφάλαιο, χρόνο σε προϊόντα και συστήματα.
Για τη μελέτη του σχεδιασμένου- κατασκευασμένου (τεχνολογικού) κόσμου είναι χρήσιμο να διαιρείται(ταξινομείται) η τεχνολογία σε μικρότερα κομμάτια που μπορούν να διερευνηθούν ξεχωριστά. Είναι όμως πιθανόν να δημιουργηθούν πολλές διαφορετικές ταξινομήσεις του σχεδιασμένου-κατασκευασμένου κόσμου, γιατί οι
 περιοχές της τεχνολογίας αλλάζουν με τον χρόνο έτσι μπορεί να αλλάζει και η ταξινόμηση. Επίσης υπάρχουν κάποιες αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση όμως διαιρώντας τις περιοχές αυτές με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ευκολότερη η μελέτη των πολλών και διαφόρων τεχνολογιών που έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος. Στο δικό μας λοιπόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα ο σχεδιασμένος-κατασκευασμένος(τεχνολογικός)  κόσμος έχει ταξινομηθεί σε επτά περιοχές: Ιατρική τεχνολογία, τεχνολογία της γεωργίας και της συνδεόμενης βιοτεχνολογίας, τεχνολογία ενέργειας και ισχύος, τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, τεχνολογία μεταφορών, τεχνολογία παραγωγής, τεχνολογία κατασκευών.

 ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΑΞΙΝΟΜΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου