Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ (Σ.Ε.Π.)



ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΊΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ Σ.Ε.Π. ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

   Αγαπητοί μαθητές και γονείς θα ήθελα σύντομα παρακάτω να σας πληροφορήσω και να εκφράσω τους προβληματισμούς μου για το μάθημα  του Σ.Ε.Π. (Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού) και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο.
·         Από την φετινή σχολική χρονιά του 2015-2016 το 1 ώρας μάθημα της Γ΄ γυμνασίου του ΣΕΠ μετατρέπεται σε 2ωρο μάθημα της βιωματικής ζώνης αλλά μόνο για ένα τρίμηνο. Άρα συνολικά λιγότερες ώρες μαθήματος.
·         Εντάσσεται στα μαθήματα της βιωματικής ζώνης για τα οποία προβλέπεται αξιολόγηση (βαθμολογία) των μαθητών.
·         Παραμένουν οι δυσκολίες της διδασκαλίας του γιατί προβλέπεται και σωστά να ακολουθηθεί η καινοτόμος διδακτική διαδικασία του project.
   Θα μπορούσα να απαριθμήσω και άλλα πολλά αλλά επειδή η διάθεση μου δεν είναι να κάνω μόνο κριτική αλλά να συμβάλλω όσο γίνεται περισσότερο στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού μαθήματος κατά την γνώμη μου.
   Ζητώ από εσάς τους μαθητές μου να καταλάβετε ότι στο τέλος της εξάχρονης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σας,  που θα είστε Ακαδημαϊκοί πολίτες, θα βρεθείτε μπροστά σε μεγάλα διλήμματα για την μετάβαση σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επαγγελματική σας επιλογή. Τότε μόνο θα αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι το μάθημα του  ΣΕΠ (Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού) στο Γυμνάσιο. Γιατί αν το έχετε διδαχθεί σωστά θα έχετε τις κατάλληλες  δεξιότητες(αυτογνωσία, κριτική σκέψη κ.τ.λ.) και πληροφόρηση, για να κάνετε σίγουρα την καλύτερη επιλογή.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ:
·         Θα γνωρίσουμε νέες έννοιες(εννοιολογικός χάρτης) με την βοήθεια των σημειώσεων που θα σας δοθούν.
·         Θα εξερευνήσουμε δύο σημαντικούς ιστότοπους και θα μάθετε να αντλείτε πληροφορίες μέσα από αυτούς.
·         Θα γράψετε ηλεκτρονικά πληροφορίες (μονογραφία) για ένα επάγγελμα που σας αρέσει.
·         Θα κάνετε παρουσίαση της εργασίας σας.

·         Θα πραγματοποιήσουμε εκπαιδευτικές επισκέψεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου